Distilleerderij

Gedurende het traject naar het afronden van de opleiding tot SVH Meesterschenker kwam het besef dat distillaten het interessantst waren. De smaken, het productieproces, de grondstoffen, alle aspecten voor het maken van een distillaat kwamen aan bod in één van de opleidingen die gevolgd werd, de opleiding tot Liquorist.
 

Toen begon het kriebelen: zou het niet leuk zijn om zélf ooit te gaan distilleren? Toen zich het pilotproject opleiding tot distillateur in het Belgische Hasselt aandiende was er weinig twijfel om die te gaan volgen, met als gevolg het diploma “Distillateur” na een jaar op en neer rijden op dinsdagen naar Hasselt.  

Inmiddels had de rookruimte in het café zijn functie verloren door de progressieve stappen van onze overheid op het gebied van tabaksgebruik in de horeca. De ruimte kon dus een nieuwe invulling gebruiken.  Die invulling kreeg het, en wel in de vorm van een inpandige ambachtelijke distilleerderij. De distilleerketel met inhoud van 75 liter werd na vergelijkend warenonderzoek op een beurs in het Duitse Neurenberg besteld bij de firma Kothe uit Eislingen.  Na een verbouwing tijdens de coronaperiode is de realisatie daar: de oude rookruimte is verbouwd tot een kleine distilleerderij.   

De distillaten die we gaan produceren zijn o.a. eau-de-vie (fruitdistillaten van appel, peer etc), gin, vodka en verderop ook jenever. Deze distillaten zullen als gemeenschappelijke factor hebben dat ze allemaal lokale grondstoffen bevatten. Ook wordt er gelagerd op hout, zodat er een verdieping in de complexiteit van het product ontstaat. Uiteraard zullen deze distillaten te verkrijgen zijn in het café.   

We laten via de site weten wat we doen, en wanneer er producten verkrijgbaar zijn, en hoe je dit kunt bestellen. We hebben voor onze distillaten namen gezocht die een link hebben met een stukje geschiedenis van onze mooie omgeving. We zijn uitgekomen bij het voormalig Cisterciënzer klooster Yesse, die in de middeleeuwen gelegen was tussen de stad Groningen en het dorp Haren. Dat klooster is er niet meer, maar er wordt nog ieder jaar bodemonderzoek gedaan door de Rijks Universiteit Groningen. Ook is er een bezoekerscentrum die informatie verstrekt over het klooster, en rondgangen verzorgt. Kijk voor informatie daarover op www.kloosteryesse.nl.  

Ook gaan we kijken of we een invulling kunnen geven aan eventuele belangstelling in de vorm van een bezichtiging met een proeverij als afronding, ook dat zullen we hier communiceren!   Mocht u informatie willen dan kunt u ons mailen op felix@singelier.nl , of bel naar het café: 0505260724.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.